Syoss, selection restore turnaround miracle, fluid 3w1. Christmas' songs nail art challenge - zimowy projekt

22 Comments
Nie było mnie trochę. Zapalenie dwunastnicy nie daje mi żyć, a w domu mam wykupione pół apteki. Przeszłam to czego najbardziej się obawiałam - gastroskopię. Jeśli ktoś Wam powie, że nie boli to NIE WIERZCIE (chyba, że mój stan zapalny, który jest baaaardzo poważny powodował ból). Modliłam się o koniec od samego początku badania, ale przeżyłam. Odczuwałam jego skutki jeszcze przez dwa dni. Na szczęście teraz już to uczucie minęło. Pozostało mi czekać na wyniki wycinków i wtedy zobaczymy co dalej. Jak na razie czuję się średnio... Raz jego źle, raz gorzej, ale nauczyłam się, że nie można ignorować nawet zwykłego bólu brzucha, tak jak robiłam to ja (bo przejdzie na pewno...) i od razu wybrać się do lekarza. 

Niestety musiałam odstawić ukochane makarony, pizze, surowe owoce i warzywa, gotowanych potraw, które moja kochana mamusia mi gotuje <3.

Na dziś przygotowałam recenzję specyfiku, którego też już mam troszkę ;-)


OBIETNICE PRODUCENTA:
Precyzyjnie regeneruje uszkodzenia oraz intensywnie odbudowuje strukturę włosa. Trzy sposoby aplikacji zapewniają intensywność regeneracji.
Sekretny sposób fryzjerów - zastosowanie przed myciem: wmasuj we włosy przed myciem dla intensywnej regeneracji i 0% obciążenia.
Rytuał stosowania po myciu: wmasuj we włosy po myciu dla intensywnej regeneracji i mniejszego rozdwajania się końcówek włosów aż do 95%.
Aplikacja w nocy: pozostaw na noc dla głębokiej odbudowy największych uszkodzeń. 

SKŁAD:
Aqua - woda, rozpuszczalnik.

Cetearyl Alcohol - emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.

Isopropyl Myristate – substancja pochodzenia różnego, otrzymywana z kwasów tłuszczowych. Ma właściwości: nawilżające, natłuszczające, wygładzające, ochronne. W dużych stężeniach drażni skórę, błony śluzowe wywołując świąd.

Behentrimonium Chloride - pochodzenia różnego. Półsyntetyczny składnik stosowany głównie w produktach do pielęgnacji włosów (m.in. szampony, odżywki, maski), który:
jest substancją aktywnie myjącą, odpowiedzialną za gruntowne oczyszczanie skóry i włosów
dobrze się wchłania i ma działanie wygładzające, dzięki któremu włosy odzyskują swój blask, miękkość i gładkość
jest środkiem ułatwiającym rozczesywanie i zapobiegającym elektryzowaniu się włosów.

Distearoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate - syntetyczny związek będący mieszaniną kwasów tłuszczowych, substancja 

Hydrolyzed Keratin - hydrolizowana keratyna, uzupełnia niedobór naturalnych składników budujących strukturę włosów, wzmacnia je, przywraca połysk i regeneruje. Zabezpiecza także przed szkodliwym działaniem środków chemicznych. Zwiększa grubość i objętość włosów, ich elastyczność i podatność na układanie i skręcanie, a zmniejsza tendencję do rozdwajania końcówek. Jest kluczowym składnikiem preparatów typu „włos w płynie”. Hydrolizaty keratyny wiążą się szczególnie chętnie z włosami silnie uszkodzonymi, zdrowe włosy wchłaniają je w nieznacznych ilościach. Pełni funkcję antystatyczną, filmotwórczą i nawilżającą, likwiduje również stany zapalne.

Prunus Armeniaca Kernel Oil - olej pozyskiwany z pestek moreli. Zawiera kwasy tłuszczowe takie jak: linolowy, palmitynowy i oleinowy. Pozyskiwany jest z wyciskania lub wyciągania pestek z owoców. Jest niestabilny chemicznie, dlatego ważne jest jego przechowywanie. Stosowany w preparatach pielęganycjnych np. jako olejek do kąpieli, czy masażu i kosmetyce kolorowej. Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.

Panthenol - nawilża, działa przeciwzapalnie, jest naturalnym prekursorem witaminy B5 (kwasu pantotenowego), substancji bardzo szeroko rozpowszechnionej w przyrodzie, obecnej w każdej żywej tkance. Pantenol może występować w postaci dwóch odmian (izomerów) określanych literami D- i L-. Tylko jedna z nich (D-pantenol) wykazuje aktywność biologiczną, izomer L- jest nieczynny i nie ulega przekształceniu w witaminę B5. Ma silne własności higroskopijne. Pantenol należy do silnie działających stymulatorów wzrostu i odnowy komórek, zarówno naskórka jak i skóry właściwej. Wykazuje silne działanie gojące przy różnych rodzajach uszkodzeń skóry i błon śluzowych, łagodzi podrażnienia i nieprzyjemne objawy wywołane czynnikami alergogennymi.

Lactic Acid - substancja nawilżająca, mająca zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka. Działa keratoplastycznie (zmiękcza warstwę rogową), a w wyższych stężeniach działa keratolitycznie (złuszcza zrogowaciały naskórek). Kwas mlekowy stosowany jest głównie w balsamach do pielęgnacji skóry suchej, przesuszonej, a w wyższysz stężeniach np. do zrogowaciałej skóry stóp.

Stearamidopropyl Dimethylamine - naturalny składnik pozyskiwany z oleju rzepakowego, zastępujący działanie silikonu, działanie antystatyczne, odżywcze, kondycjonujące.

Cetyl Palmitate - emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.

Dimethicone - substancja pochodzenia chemicznego, pochodna silikonu. Pełni funkcję emolienta i substancji antystatycznej. Składnik ten jest stosowany jako emulgator lub koemulgator w mieszaninach olej-woda. Substancja nawilżająca, natłuszczająca i wygładzająca.

Mica - daje efekt rozświetlonej skóry. Składnik szeroko stosowany w kosmetyce kolorowej (cienie, pudry, róże), dodawany również do kosmetyków pielęgnujących skórę i włosy ( zwiększa lśnienie włosów). Nadaje perłowy wygląd kosmetykom. Mika jest surowcem mineralnym wydobywanym z ziemi i dlatego może zawierać śladowe ilości metali ciężkich. Pod tym względem musi być odpowiednio kontrolowana. Dotychczas przeprowadzone badania wskazują, że tak znikome ilości metali ciężkich nie wpływają negatywnie na zdrowie ludzi, dlatego surowiec może być stosowany w kosmetykach bez żadnych ograniczeń.

Phenoxyethanol - substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed zakażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).

Isopropyl alcohol - pochodzenia chemicznego. Substancja podobna do alkoholu etylowego, jednakże bardziej wyraźna w zapachu, mniej przelotna i bardziej toksyczna. Jako środek dezynfekujący jest o wiele skuteczniejsza/mocniejsza. Ma działanie odtłuszczające i oczyszczające, redukuje wytwarzanie się piany. IPA stosowany jest w preparatach kosmetycznych (do użytku zewnetrznego) jako rozpuszczalnik lub rozcieńczalnik. Zastosowanie znajduje głównie w produktach do pielęgnacji włosów jak wody, spraye.

Sodium Methylparaben - substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem). Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,4 % w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy dla pojedynczego estru i 0,8 % w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy dla mieszaniny estrów. Sodium methylparaben jest jednym z najlepiej przebadanych konserwantów stosowanych zarówno w kosmetykach, żywności, jak i lekach. Najnowsze badania zatwierdzone przez Komisję Europejską wskazują na bezpieczeństwo stosowania tej substancji w kosmetykach.

Parfum - perfumy.

Cetrimonium Chloride - ułatwia spłukiwanie preparatu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).

Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride - wzmacnia włosy, uelastycznia, ułatwia ich rozczesywanie.

Limonene - składnik kompozycji zapachowych. Imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Linalool - składnik kompozycji zapachowych.  Imituje zapach konwalii. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Potassium Sorbate - sól kwasu karboksylowego. Występuje w postaci białego, krystalicznego proszku. Używany jest w wielu kosmetykach, m.in. w kosmetykach do makijażu, w kosmetykach pielęgnacyjnych przeznaczonych do skóry i włosów.

CI 77891 - dwutlenek tytanu. Biała substancja, nierozpuszczalna w wodzie. Rozpuszcza się natomiast w olejach i zagęszcza emulsje. Stanowi najtrwalszy, obojętny chemicznie, biały pigment. Rozjaśnia inne pigmenty. Podobnie jak tlenek cynku jest fizycznym filtrem słonecznym, nieprzepuszczalnym dla promieni UVA i UVB. W formie zmikronizowanej zmętnia mieszaninę i utrudnia przenikanie światła – to czyni go skutecznym filtrem promieniowania UV, wykorzystywanym nawet w kosmetykach o wysokich faktorach. Ponadto jest słabszym alergenem niż tlenek cynku. Jest jednak jedno „ale”. Otóż mało kto jest świadomy, co naprawdę dzieje się, gdy cząstka dwutlenku tytanu pochłonie kwant światła. Staje się ona wówczas półprzewodnikiem z ruchliwymi ładunkami, co ostatecznie prowadzi do powstania trzech moli rodnika hydroksylowego – najsilniejszego prooksydanta niszczącego komórki i pogłębiającego procesy starzenia. Paradoksalnie więc, kosmetyki zawierające dwutlenek tytanu zamiast hamować, przyspieszają procesy starzenia. 
W kosmetyce dwutlenek tytanu stosowany jest powszechnie jako biały pigment w kremach, mleczkach i pudrach. Ze zmieloną miką wykorzystywany jest również do otrzymywania perłowych cieni i lakierów do paznokci.

CI 15985 - barwnik kosmetyczny.

CI 47005 - barwnik żółty. Żółty do pomarańczowy proszek lub granulki rozpuszczalne w wodzie, mniej w etanolu, praktycznie nierozpuszczalne w olejach roślinnych. Substancja odporna na światło i ciepło, bardzo stabilna przeciwko kwasom owocowym. Barwnik dozwolony do stosowania we wszystkich kosmetykach i w niektórych produktach spożywczych (w USA zabroniony).


OPAKOWANIE:


Bardzo wygodne, w kolorze złotym. Niskie, szerokie, z aplikatorem z pompką. 

KOLOR/ZAPACH:
Zapach jest przyjemny, delikatny. Utrzymuje się na włosach po spłukaniu. Kolor jest lekko ecru ze złotymi drobinkami, które bardzo fajnie się mienią. 

KONSYSTENCJA:

Kremowa. Dla mnie zbyt gęsta.

MOJA OPINIA:
Fluidu można używać na trzy sposoby. Używałam go tylko na dwa:

1) jako odżywkę, którą nałożyłam na umyte włosy 
2) jako odżywkę, którą zostawiłam na całą noc

Cóż mogę powiedzieć...? Po nałożeniu i po chwilowym spłukaniu włosy były miękkie, dobrze się rozczesywały, a po wysuszeniu gładkie. Nie zauważyłam obciążenia, ani przetłuszczenia. Co innego, gdy zostawiłam na całą noc. Włosy po spłukaniu i wysuszeniu po paru godzinach były tłuste i  nadawały się do ponownego mycia, bo wyglądały okropnie. Nigdy więcej tak go nie użyłam. 

Bardzo podoba mi się to, że jest pompka, dzięki czemu na rękę zaaplikujemy tyle ile chcemy. Niestety jeden raz to zbyt mało, aby nałożyć na moje włosy, w związku z czym nie jest on zbyt wydajny. 


Christmas' songs nail art Challenge - zimowy projekt


I moja propozycja: 



Wiem, może nie są przepiękne, ale dla mnie właśnie w wieńcem adwentowym kojarzy się ta piosenka, bo to na Adwent czekam na razie najbardziej. Zdobienie utrzymane jeszcze w lekko jesiennej kolorystyce, ale już z czerwienią i zielenią, które kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem, Trzecia świeczka (trzecia niedziela Adwentu) różowa z wiadomych przyczyn ;-).

Wybaczcie, że na tipsach, ale na swoich paznokciach mam nałożony różowy żel, więc na nim nic by nie wyszło. 







22 komentarze:

  1. Miałam gastroskopię kiedyś, zaiste masakryczne chwile :) Nie miałam nic z Syoss, ale pompka na plus :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem co przeżywałaś wtedy ;-).

      Usuń
    2. Nie taka straszna ta gastroskopia :D.

      Usuń
    3. Akurat u mnie była bardzo straszna, bo mnie mocno bolało :)

      Usuń
  2. Mam go i całkiem nie źle się u mnie spisywał, bo już dawno go nie używałam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie jest jednym z lepszych kosmetyków do włosów ;-)

      Usuń
  3. Nie spotkałam się nigdy z tym produktem, rzadko zdarza mi się kupić coś z Syossa ;).

    Wracaj szybko do zdrowia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie zaproponowała go koleżanka, która pracuje w Rossmannie :).

      Próbuję wracać, ale z marnym skutkiem :)

      Usuń
  4. Moja siostra jest nim zachwycona.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja nie przepadam za tymi kosmetykami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie szampony z SYOSS nie robią szału, za to ten fluid jest jednym z lepszych jakie próbowałam :)

      Usuń
  6. Piękny gradient :)

    Prosta sprawa, ale żel daje w tym wypadku większe możliwości ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Farbkami akrylowymi się bawiłam i wyszło takie ombre :))

      Ale czasami z żelami też jest niezły ubaw jak nie chce nic wyjść, bo zależy jaka jest pigmentacja :))

      Usuń
  7. Miałam kiedyś odżywkę z tej firmy i nie była zła.
    Współczuję gastroskopi, ja nie miałam, ale moja bliska koleżanka tak i nie wspomina tego miło... No cóż, ale jak trzeba to trzeba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od jakiegoś czasu przygotowywałam się, że będę musiała mieć ją zrobioną :))

      Usuń
  8. Pocieszam i łącze się w bólu. Mam zespół jelita wrażliwego i wzdrygam się na samą myśl o tym a co dopiero takie zapalenie :(
    Maski wolę zdecydowanie w dużych słoikach, bo dużo nakładam na włosy gdyz są suche i dośc długawe. Syossa nie miałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)). Co do masek, to nie lubię takich gdzie się okręca pojemnik i wyjmuje je palcami :D. Wolę z pompką :))

      Usuń
  9. Miałam fluid Syossa, ale różowy i bardzo go lubiłam. Teraz nie mogłam go znaleźć w sklepie :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi dość często przelatuje przed oczami w Rossmannie :))

      Usuń
  10. a ja nie miałam jeszcze żadnego produktu z Syossa poza lakierem do włosów ;)
    całkiem fajny ten fluid się wydaje, jako odżywka nałożona po myciu, ale nałożony na całą noc to już słabo :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może po prostu u mnie się nie sprawdził na noc, chociaż z tego co sobie przypominam u mamy też niezbyt było :D

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz. W wolnej chwili na pewno przeczytam Twoją notkę i również skomentuję, tylko zostaw adres bloga ;))

Asiulcowa. Obsługiwane przez usługę Blogger.